Friday, 21 June 2013

Makedonska Tatlija (ili baklava na drug nacin) Recept.





Potrebni sostojki za izrabotka na ovoj star tradicionalen makedonski desert: 


  • 3,1/2 sholja za kafe od (100ml)zejtin
  • 1,1/2 sholja cek (toa e meshavina od pepel i vrela voda koja se proceduva i se koristi za mesenje na baklavata)
  •  2  supeni lazici griz,
  • Brashno po potreba.
  • Malku kvasec.
Se mesi sredno meko testo i deli na tri topki,potoa  sekoja topka posebno se suka i stava vo podmachkana so maslo i posolena so brashno okrugla tava br 38 .
Otkako sme ja stavile prvata kora, ja premachkuvame so marmelad od slivi,  solime so seckani orevi,ja rasukuvame i vtorata kora,i nea ja premachkuvame so pekmez i solime so seckani orevi, i na kraj ja sukame treta zadna kora, i ja secheme po zelba na romboidi i ostavame da stasuva.
Spremame sherbet :1 litar voda,1 kg shecer i malku sok od limon.varime 10 min.
Otkako ce ja ispecheme baklavata a ja pecheme povece okolu 45min. ja prelevame topla so laden sherbet ili obratno.
Ovaa e mnogu vkusen brz desert koj go podgotvuvam za Sv.Nikola koja mi e domashna slava a isto taka i za bozicni i veligdenski posti .Bidejki ja ima mnogu i se topi vo usta.
Imam ushte eden interesen recept za starinska tatlija i taa e vkusna ce go spodelam i nego na ovaa moja stranica.

No comments:

Post a Comment

Follow by Email

There was an error in this gadget